От началото на предизборната кампания  до 13.00 часа на самия

...
 От началото на предизборната кампания  до 13.00 часа на самия
Коментари Харесай

Прокуратурата образува 33 производства за престъпления, свързани с изборите

 

От началото на предизборната кампания  до 13.00 часа на самия избирателен ден на 4 април 2021 година, на територията на цялата страна са формирани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства, събщиха от прокуратурата. Преписките и производствата съдържат данни и доказателства за предложение на имотни облаги, за гласоподаване за избран претендент, политическа партия или коалиция, за разваляне на имущество на политически партии и пропагандни материали, както и за отправяне на закани и осъществени хулигански дейности.

По данни на полицията в нощта против изборния ден е записано нахлуване над офис на ГЕРБ в Сандански. С камъни са счупени два от прозорците на фасадата. Единият камък е паднал тъкмо върху стола, на който стои човек от администрацията, което може да се одобри и като лична опасност към хората, които работят в помещението, прецизират от ГЕРБ. За случая е подаден сигнал до Министерство на вътрешните работи.

Според разпределението по Апелативни региони / АП/ са формирани досъдебни производства, както следва: В Апелативен регион – София са 15; АП – Пловдив са  8; АП – Варна са 2;  АП – Бургас е 1; АП – Велико Търново са 7.  

Прокуратурата регистрира, че по производствата са привлечени в качеството на обвинени 11 души. Спрямо трима от тях е избрана мярка за неотклонение " Задържане под стража “.  

В изборния ден са формирани и две бързи досъдебни производства по отношение на лица,които са пробвали за упражнят правото на глас с неистинен документи за идентичност и подправени удостоверения за гласоподаване. Спрямо покровител на една политическа партия е формирано досъдебно произвеждане за осъществени хулигански дейности.   

По данни на Националното междуведомствено звено с присъединяване на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС по попречване осъществяването на закононарушения срещу политическите права на жителите по отношение на плануваните избори, до 2 април са били получени общо 245 сигнали за нарушавания на изборното законодателство. В сигналите се съдържат данни за предложение на имотни облаги, за гласоподаване за избран претендент, политическа партия или коалиция, за разваляне на  имущество на политически партии и пропагандни материали, както и за отправяне на закани и  осъществени хулигански дейности. До същата дата на територията на цялата страна са формирани общо 24 досъдебни производства, свързани с изборния развой. Извършени са голям брой разпити на очевидци, претърсвания и изземвания, при които са конфискувани ръкописно изписани описи с имена, предизборни материали и огромни парични суми.

От 2016 година до 2020 година за разнообразни изборни закононарушения са били формирани близо 900 досъдебни производства, като 220 от тях са били за пазаруване на гласове.

Брокер на гласове също е бил открит тази неделя от органите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Оказало се, че той е търсен с алена бюлетина на „ Интерпол “ от управляващите в Индонезия за „ пране на пари “ и потребление на непознат платежен инструмент посредством скимиращо устройство. Той е предложил имотна полза за гласоподаване от него политическа партия. Образувано е досъдебно произвеждане, по което са подхванати голям брой дейности по следствие – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и коли. Установени и конфискувани са пропагандни материали на политическа партия, описи с имена на покровители, дискове и компютърна външна страна, обвързвана с изборния развой. Установени са още четири лица, съпричастни към незаконната активност, показват от прокуратурата.   

В изборния ден нaд 20 000 cлужитeли нa Министерство на вътрешните работи учacтвaт в oхрaнaтa нa 7026 мecтa c 11 983 ceкции нa тeритoриятa нa цялaтa cтрaнa. Според зaмecтник-дирeктoрът нa Главна дирекция " Нaциoнaлнa пoлиция " cтaрши кoмиcaр Тoдoр Грeбeнaрoв към oблacтнитe дирeкции ca пoдaдeни иcкaния зa oхрaнa в 88 ceкции в СОVID бoлници и 185 пoдвижни СОVID ceкции. " Изгрaдeнa e дeнoнoщнa тeлeфoннa линия и имeйл, нa кoйтo вcички грaждaни, кoитo жeлaят, мoгaт дa пoдaвaт cигнaли, cвързaни c нaрушeния нa избoрния прoцec. Oтдeлнo тaкивa cигнaли мoгaт дa бъдaт пoдaвaни и в рaйoннoтo упрaвлeниe, и нa тeлeфoн 112 ", посочи ст. комисар Гребенаров. 

 

 

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР